Більше не військовозобов’язані: чоловікам, які змінили стать, дозволять виїздити за кордон

Мобілізація в країні передбачає призов на службу військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років. Однак одна категорія громадян все ж буде звільнена від цього. Мова йде про трансгендерів, які раніше були чоловіками, але офіційно змінили стать.
Про це розповів адвокат адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак.
Чому чоловіків, які змінили стать звільнять від мобілізації
На сьогодні у складі Збройних сил України є чимало представників ЛГБТ-спільноти. Їхня сексуальна орієнтація ніяк не заважає їм нести службу та боронити свою державу. Однак люди, які змінили стать, – це виняткова категорія. І в такому випадку колишні чоловіки можуть без обмежень виїхати за кордон. Піти на фронт вони теж мають повне право, але лише добровільно.
Сьогодні закон України визначає 2 статі людини: жіноча й чоловіча.
А тому ті чоловіки, які за допомогою медичного втручання змінили стать і мають документи, які це підтверджують, отримують всі ті ж права, що й жінки.

Зараз виїхати за кордон можуть лише ті трансгендери, які пройшли процедуру зміни (корекції) статевої належності та у встановленому законом порядку отримали документи, в яких їхня стать визначена як "жіноча", – зазначив Юрчак.

Варто зазначити, що така процедура та отримання відповідних документів після неї – надзвичайно довгий та складний процес. Однак зміна статі є легітимною та законною.

Але реально, якщо встановити особі психічний та поведінковий розлад "транссексуалізм" або наявність соціально-психологічних показань для зміни статі особи, – наголосив юрист.

Які документи має мати особа, яка змінила стать
Якщо чоловік-трансгендер все ж пройшов повну процедуру й отримав потрібне документальне підтвердження, він може без обмежень залишити межі країни.
Для цього в нього має бути:

медичне свідоцтво про зміну (корекцію) статевої належності;
нове уточнене свідоцтво про народження;
новий закордонний паспорт.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment